Stillaser hjelper oss å bygge enklere

02 februar 2020
Mathias Bjelland
Stillaser hjelper oss å bygge enklere

Hva gjør stillaser?

Alle av oss har gått nedover gaten og sett en konstruksjonsside i siden av veien. Nesten alltid vil vi se et merkelig metallskjelett som omgir bygningen. Uansett om det er et nytt bygg under oppføring eller et gammelt som undergår vedlikehold, vil du nesten alltid se det skjelettet og lure på hva det er til. Det ytre skjelettutseende er det som kalles stillaser på fagspråket. Stillas har blitt et inventar på alle moderne byggeplasser.

Spør noen bygningsarbeider så vil de fortelle deg at de ikke kan forestille seg en byggeplass uten stillas. Dette er på grunn av hvor nyttig stillas det er når det gjelder å hjelpe byggeprosessen. Stillas startet da noen fant ut at du kunne bruke mekanismer utenfra som ikke er en del av det ferdige bygget for å gjøre det mulig for konstruksjonen å bli jevnere.

Større og bedre

Stillas startet som bare noen trestøtter for enten å muliggjøre konstruksjon eller å kunne bygge mer forseggjorte konstruksjoner. Over tid hadde stillas trinn satt i dem for å la bygningsarbeidere lettere komme seg dit de trengte. I moderne tid er stillas nå vanligvis laget av metall. Ikke bare gir metallet bedre støtte, men det kan også males i en lys farge slik at det er veldig synlig.

Støtteplanker er til og med lagt for å muliggjøre enklere bevegelse av bygningsarbeidere på stillasene. Stillas er også viktig for å opprettholde den strukturelle integriteten til et bygg før alle nødvendige støtter er satt på plass. Uten stillas ville bygninger og andre strukturer sannsynligvis ikke kunne vedlikeholdes eller til og med bygges i utgangspunktet. Andre bygninger og strukturer vil bare kunne bygges og vedlikeholdes med mye større regning. Stillaser er et av de usungne konstruksjonens mirakler som folk aldri en gang tenker over. Men det er på høy tid at noen mennesker gjorde det.

Flere nyheter