Fordelene med å bruke asfalt

01 desember 2021
Johanne Larsen

editorial

Asfalt er et populært materiale når man skal rydde opp på en gårdsplass, asfaltere en parkeringsplass eller en innkjørsel. Men hvorfor er egentlig asfalt så mye brukt? Hvilke fordeler er det ved å bruke asfalt? Det skal vi se på litt nærmere nå.

Asfalt gir mange fordeler 

image

Det er mange fordeler ved å bruke asfalt. Det er er for eksempel et foretrukket materiale i byggebransjen, selv om man også kan bruke det privat. Det handler først og fremst om hvordan asfalterte overflater fremstår. Du har helt sikkert sett at asfalt gir en jevn og pen overflate – som også er behagelig å kjøre på. Det vil si at hvis man benytter seg av asfalt til for eksempel en innkjørsel eller en parkeringsplass, da får man fordelen av at det ser pent og jevnt ut.

En annen fordel med asfalt er at det er stort sett helt vanntett, og det er enkelt å legge inn dreneringsøsninger. Det er også enkelt å legge varmekabler under asfalt, hvis man vil ha en sklisikker og tørr overflate hele året. Ikke minst er asfalt svært enkelt å vedlikeholde, og det er noe av det ypperste ved nettopp asfalt. Man kan feie eller spyle asfalten, og den holder som regel i mange år. 

Dette skal du tenke på når du skal asfaltere

For at asfalten skal holde så lenge som mulig, er det noen viktige ting man skal ta høyde for og tenke på først. Det er for eksempel å sørge for at bærelaget tåler den vekten som skal kjøre eller være på asfalten. For å styrke bærelaget kan man anvende et lag av pukk. Det er også viktig å kartlegge drenering og andre forhold, for å unngå at man får vannpytter og en ujevn asfaltovercflate. Før du asfalterer er det også viktig at man komprimerer bærelaget godt. 

Flere nyheter