Båt kan bli virkelig stor

30 januar 2020
Mathias Bjelland
Båt kan bli virkelig stor

Hvor store kan båter bli?

Båter er en veldig mangfoldig gruppe havgående fartøy som kommer i alle tenkelige former. Det er båter spesialdesignet med en skarp front for å skjære gjennom havis. Det er båter designet for å være kraftige for å trekke større båter ut på havet. Det er båter som også spesialiserer seg på lystcruise. De største båtene der ute akkurat nå ville være oljetankskip og containerskip. Når disse båttypene blir større for hvert tiår, har noen lurt på hvor store de muligens kan bli.

En av de største begrensningene for hvor stor en båt kan bli, er dens evne til å passere gjennom viktige flaskehalser. Dette vil være steder som Panama- og Suez-kanalene, så vel som Malacca-sundet. Båter må kunne fjerne forskyvningsgrensene disse stedene har for å kunne passere trygt. Dessuten må vinterlagring båt Bergen har å by på kunne passe for disse massive fartøyene til tider. 

Større enn fotballbaner

De største containerskipene i verden er de som er designet for den eurasiske handelsruten. Disse båtene vil gå til og fra store havner i Nordsjøen som Dover og Rotterdam helt til Øst-Asia og tilbake. Noen av de største båtene kan frakte så mange som 18.000 containere på en gang. Dette har vært i stand til å redusere fraktkostnadene med over en tredjedel i den siste generasjonen.

Generelt sett, jo større båt, desto mer drivstoffeffektiv vil den være kilo for kilo. Dette er fordi mindre overflate per vekt er i kontakt med vannet. Dette reduserer også friksjonen per tonn båten opplever, noe som gjør det enklere og mer drivstoffeffektivt å frakte varer over havet. Så lenge de ikke skraper bunnen av viktige vassdrag, kan de bli så store som de kan utformes.

Det er altså ingen grense, og båter kan bli så store som fotballbaner om de måtte trenge å være det!

Flere nyheter